Velkommen til oss!
Velkommen til oss!
Handlekurv 0

Scrapbooking for nybegynnere

Lurer du litt på hva scrapbooking er?

Scrapbooking er en hobby som går ut på å gjøre noe mer ut av albumene dine enn bare å lime inn bilder. Lag noe som familien og slekta vil ha glede av i mange generasjoner framover!

Basismaterialer til scrapbooking
Album
Lim
Papir
Saks
Penn

Valgfritt tilbehør
Forskjellig skjære- og kutteverktøy
Stanseverktøy (punches) – de brukes til å trykke ut forskjellige papirfigurer.
Ferdig utstansede papirfigurer (die-cuts)
Klistremerker
Selvklebende plastlommer – brukes til å beskytte og eksponere forskjellige minner (f.eks. babyen første hårlokk)
Tags, paper piecings, shakerbokser, papirdukker
Annen pynt – her kan du bruke maljer (eyelets), splittbinders, knapper, perler, garn/tråd, bånd osv.
Penner og tusjer
Idebøker og -blader

Før du begynner
Det første du bør tenke på, er hva slags side du vil lage. Babyside, familieside, juleside, reiseside, selskapsside – Alt er mulig!

Hvis det er første gang du skal lage en side, så kan det være lurt å lage en skisse av hvordan siden din skal se ut. Da er det lettere å vite hvor mange bilder du skal bruke, hvor store de skal være, hvor mye tekst du ønsker, osv.

Det finnes mange ferdige scrapbooking skisser du kan bruke, hvis du har vanskeligheter med å komme opp med dine egne. Snart vil du kunne melde deg på min nye medlemsportal, der det kommer en ny skisse hver måned.

Materialer
Når du skal lage et album, er det viktig å tenke på hva slags materialer du bør bruke. Det er viktig å se etter syrefritt papir og kartong, for papir med syre vil bli gult etter hvert. Avispapir har syre i seg, og du vet hvor gult det blir etter en stund. Slik er det også med klistremerker og andre ting du ønsker å bruke i albumet ditt. Syren kan ødelegge bildene dine. Heldigvis er det nå slik at flere og flere produkter er syrefrie, og dermed trygge å bruke i et album. Stort sett alle produkter som er spesiallaget til scrapbooking er syrefrie. De fleste er også lignin frie, som vil si at papiret eller kartongen ikke vil bli skjørt eller sprø.

Bildene
Når du velger bilder, er det viktig å tenke på hva det er du ønsker å fortelle. Velg ut de bildene som best forteller historien, eller som beskriver hendelsen best. For å få fokus på det viktige i bildene, bør du klippe til bildene.

Du kan bruke mønstersakser eller plastikkmaler å tegne mønster etter, eller du kan bruke noe du har i huset, f. eks, forskjellige glass til runde bilder. Etter hvert anskaffer du deg kanskje mer utstyr, som diverse skjære- og kuttesystemer. Når du ikke vil klippe til bildene noe særlig, men likevel ønsker å gjøre noe med bildene, kan du f.eks. runde hjørnene.

Etter at du har klipt ut bildene, bør du tenke på om du ønsker å lime dem på et annet papir, før du limer dem på siden. Hvis du skal bruke et papir med mye mønster, er dette en god ide, fordi det gjør det lettere å skille bildet fra bakgrunnen. Hvis du derimot bruker et ensfarget papir som bakgrunn, er ikke dette nødvendig. Men hvis du likevel ønsker å fremheve et bilde bedre, kan du lime det på et papir som har samme farge som hovedfargen i bildet. Det gjør at dette bildet blir hovedfokuset på sida di. Det samme skjer hvis du bruker et papir med sterk kontrast til bildet ditt.

Teksten
Det viktigste i en scrapbook er teksten. Det er dette som gjør at albumet blir så spesielt. Det spiller ingen rolle hvor flott albumet er; uten teksten blir det bare et pent fotoalbum.

Den enklest måten er å beskrive hvem, hva, hvor og når til et bilde, men hvis du vil gjøre albumet enda mer spesielt, gjør du teksten om til en liten fortelling. Det er nemlig det som gjør at albumet ditt blir noe utenom det vanlige.

Det fines mange teksttyper å bruke. Hvis du ikke ønsker å skrive selv, kan du f.eks. skrive det du vil på dataen, skrive det ut, og bruke i albumet ditt. Dette er også en god ide hvis du har mye tekst, men liten plass på sida di. I dag finnes det en uttall flotte fonter (skrifter) å velge mellom, både i Microsoft Word og fonter du kan laste ned fra internett.

Sette alt på plass
Når du har bildene klare, og du har tenkt ut hva du skal skrive, eventuelt har skrevet teksten på et eget papir, så er du klar til å lime ned alt på sida.

Til å begynne med er det viktig at du ikke limer noe før du er helt ferdig! Da har du ingen mulighet til å forandre på sida hvis du ikke blir fornøyd. Så vent heller med liminga til du har alt klart. Etter hvert som du blir med dreven og vet hva du liker, kan du lime underveis.

Du kan bruke vanlig lim, men jeg anbefaler deg å bruke et spesielt fotolim. Det er syrefritt, og vil ikke ødelegge bildene dine. Det finnes både fototape, fotofix (små, dobbeltsidige tapebiter) og fotohjørner som ikke inneholder syre. De er enkle i bruk, de beskytter bildene dine og du unngår å bli klissete på hendene, som du ofte blir med vanlig lim. Det er ikke noe som er så harmelig som å få lim på bildene! Det finnes også spesiallim til bruk i scrapbooking som er syrefritt. Et veldig godt alternativ til limstiften er limpenner. De er enkle i bruk og du unngår å bli klissete på hendene, som man ofte blir med vanlig hobbylim.

Pynte på siden
Nå som du har satt bildene på plass og skrevet det du skal, er tiden kommet til å pynte på sida. Du kan bruke klistremerker, papirdukker, knapper, maljer, stempler og plastlommer med f.eks. babyhår, billetter, penger eller andre ting. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Gjør det som DU har lyst til, for det er deg selv du først og fremst skal glede ved det du lager. Se etter ting som vil fremheve det temaet du har valgt for sida di.

Til slutt
Jeg vil anbefale deg å putte sidene dine i plastlommer, hvis du ikke bruker et album som er spesiallaget til scrapbooking. Dette vil beskytte sidene dine mot bl.a. støv og klissete, små barnefingrer. Nå håper jeg at du vil ha så stor glede av denne hobbyen som jeg har. Lykke til, og ha det moro!

Skrevet av Marit Moen (tidligere Marit Cress/Det rosa forumet)


Vil du se flere eksempler på layouts? Velg under Scrapbooking i menyen.

Vil du lære mer? Ta kontakt for scrapbookingkurs eller -treff!